HTML

Mi ez?

Nem a hagyományos érelemben vett teablog. Szó van itt minden másról, ami nem tea:

vállalkozás, marketing, keserv, öröm és bánat, minden ami kinézve a kertből körülvesz bennünket.

A teakert.hu webáruház blogja.

2012.03.01. 15:20 Teakert.hu

A tea tárolása - ami nem jött be, és ami igen

Címkék: zöld tea oolong puer tea tea tárolása

Néha impulzus vásárló vagyok. Vagyunk ezzel így egy páran. Bemegyünk valamiért és megtetszik még valami más is. Így voltam ezzel a csábos tea tasak klipsszel is.

 

Szép csomagolás, remek fényképek és feliratok. "Premium Quality" hirdeti a felirat. "Ígéret, óriási ígéret - ez a reklámozás lelke." - mondták már 200 évvel ezelőtt is. Az alapelvek nem változnak.

A klipszek elvileg arra jók, hogy a papír tasakban vásárolt teákat relatíve légmentesen lezárjuk. Ez a klipsz két nyitás zárás után adta meg magát.

 Nem volt drága - de mégis...

Vannak jó klipszek is: kevésbé látványos, de az IKEA-ban kapható lezáróklipsz eddig mindig bevált, akár hűtőben állt hónapokig, akár sima szobahőmérsékleten.

Egyszerű a design, de működik

Inkább akkor válasszuk ezt az eszközt, ha tudjuk: a tasakban lévő teát gyorsan elkészítjük vagy ha egy kevésbé kényes vörös, esetleg puer teáról beszélünk - persze itt is fajtája válogatja. Ha hosszabb ideig így szeretnénk zöld vagy oolong teát tárolni tegyük be egy jól záródó dobozba és így helyezzük el a hűtőben.

A tea tárolása - helyesen

Az alapinfók minden teásdobozon rajta vannak: fénytől védve, száraz helyen.

Ennek elvileg megfelelnek a papírtasakok is, klipsszel. Azonban, ha nem pontosan zárjuk le a teákat, hamar elillanhat az aroma. És nem értjük hova lettek a korábbi ízek. Ilyenkor már a leggondosabb elkészítés sem segít. Irány a teabolt friss teáért:)

Fontos! Most nem a filteres, évekig eltartható, vagy a különféle aromákkal megbolondított szálas teákról beszélünk, hanem a frissen szüretelt teákról, amik szinte gyógynövények. Ezek a teák kényesebbek a tárolásra.

Ren Shen oolong - Ginszenges oolong tea - szinte gyógynövények

Ha szeretnénk, frissen megőrizni az illatokat, aromákat érdemes egy kicsit több figyelmet áldozni rá. Egy-két könnyen beszerezhető, egyszerű eszköz és a tea kamatostul meghálálja a gondoskodást.  

Nekem tökéletesen beváltak az IKEA-ban kapható kerámia tároló edények, fa zárótetővel, és egy szilikonos, dupla gyűrűs aromazáró résszel.

  Itt biztos nem illan el az aroma

Jól érzi benne magát a szálas puer tea, vagy egy-egy kényesebb oolong, illetve zöld tea is. Az előbbit polcon, az utóbbiakat a hűtőben tartom 8 fok környékén. A kerámia tároló ráadásul klimatizál is: kisebb benne a hőingadozás, tehát egyenletesebb hőmérsékleten tudod tartani a teát.

Még egy plusz érszervétel - bár egy "teawebshop tulajdonosától" talán nem túl hiteles -: ha megteheted nagyobb mennyiséget vásárolj, 50-100-200 grammot. Több tea egyben jobban megőrzi az aromáit, illetve az ízét és illatát.

 

 Tea tárolása a hűtőben kerámia edényben, illetve légmentesen záró dobozban 

(zöld tea és oolong)

Ugyanaz kerámia szobahőmérsékleten, 10 éves puer tea tárolójaként

 Kívül egyszerű - belül van a lélek!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teakert.blog.hu/api/trackback/id/tr794274497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rita Szelestei 2014.02.20. 14:40:43

szia! mi a helyzet a befőttes üveggel? abban jól tárolható a tea? köszi előre is :)
süti beállítások módosítása