HTML

Mi ez?

Nem a hagyományos érelemben vett teablog. Szó van itt minden másról, ami nem tea:

vállalkozás, marketing, keserv, öröm és bánat, minden ami kinézve a kertből körülvesz bennünket.

A teakert.hu webáruház blogja.

2011.09.02. 04:47 Teakert.hu

A puer teáról röviden

Címkék: zöld tea pickwick twinings lipton puer

Puer tégla és lepény

Érkezett néhány puer tea, ennek apropóján röviden összefoglaltuk, amit erről a teáról ismerkedésként tudni érdemes. Amint a teáról, úgy a puer teáról is rengeteg információ található a neten. Arra törekedtünk, hogy röviden és velősen nyújtsuk át a lényeget. Akit megérint a puer, az úgy is kutakodni fog.

Mi a puer tea?

 

Kínában a Camellia Sinensis növényből - feldolgozás módjától függően - a tea hat alaptípusát állítják elő: fehér, sárga, zöld, wulong, vörös és a préselt teának is hívott puer teát.

 

A zöld tea legtöbbünk számára ismerős lehet, néha már a fehér tea is felbukkan az áruházak polcain. A vörös teát Magyarországon fekete teaként ismerjük, ezt töltik a nálunk hagyományosnak mondható filteres teák többségébe (Lipton, Twinings Pickwick, stb.).

 

A rendkívül könnyű és elegáns, intenzív ízélményt adó wulong teákat már kevesebben, a klasszikus, többnyire préselt puer teákat pedig szinte már csak a kínai teákat kedvelő gourman kisebbség ismeri.

 

Ennyi rövid áttekintő bevezető után nézzük meg mi is az a Puer tea?

 

Eredet

 

A puer tea Kína egyik hagyományos teája, eredeti termőterülete és hazája Kína déli területén, az örök tavasz vidékének is nevezett Yunnan (ejtsd: jünnan) tartományban található.

 

 

Jünnan tartomány

(A kép forrása: http://www.thangkaacademy.com/

  

Készítése

 

Készülhet kis és nagylevelű teafajtából, sőt tearügyekből is. Szüretelés után különleges eljárással érlelik, majd változatos formákba préselve a tealeveleket csomagolják és tárolják. Klasszikus megjelenési forma a lepény vagy korong, illetve a tégla formájúra préselt tea, de találkozhatunk csésze, gomba, golyó formával is. 

 

Puer golyó

 

Két alaptípus

 

A puer teának két alaptípusát különböztetjük meg:

 

1. Élő puer (Sheng puer angolul raw)

 

Itt a frissen leszedett teát, szinte fermentálatlanul préselik formába. Az így készült puer tea íze ismerős lehet számunkra, hiszen gyakorlatilag egy különleges zöld teát iszogatunk.

 

Az így gyártott teák számunkra szokatlan tulajdonsága, hogy az évek során folyamatosan érnek, ennek megfelelően az ízük is változik. A folyamat ismerős lehet számunkra, hiszen nagyon hasonló változást tapasztalhatunk a hazai boroknál is.

 

Itt is igaz azonban az, hogy nem minden öreg tea lesz végül is jó tea... 

 

De az esély megvan, ráadásul a teák ismételt újrakóstolása nem mindennapi meglepetéseket tartogathat számunkra. Sokan egy-egy pozitív élmény után kezdik el gyűjteni ezeket a teákat, hiszen jellemzőjük, hogy a szüretelés évében alacsony áron beszerezhető. A későbbi évek során ugyanaz a tealepény ára a többszörösét is elérheti. (Magyarországon még nem jellemező a befektetés céljából teát vásárolni.)

 

2. Sütött puer (shu vagy angolul ripe)

 

A sütött puer teánál - az élő puer teánál természetes módon, évek alatt - lejátszódó érlelelési folyamatot mesterségesen gyorsítják, így gyorsan egy „öreg” teát állítanak elő.

 

Az így készült teák öntetének színe jellemzően bíbor, vagy a kávé színével is vetekedő sötét fekete.

 

Tapasztalataink szerint a sütött puereknél kevésbé változnak az ízek az évek alatt, de tartást kaphat a tea, így hatása meglehetősen intenzív élményeket idézhet elő.

 

 

Sütött puer tégla közelről, egymásra-egymásba préselt levelek

 

És az egészség?

 

A tea kapcsán szinte megkerülhetetlen, hogy az egészség szóba ne kerüljön. Hagyományos kínai orvoslás szerint a puer tea fogyasztása kedvezően hat az életerőre és hozzásegíthet a hosszú élethez.

 

Természetes súlycsökkentő, ösztönzi az emésztést, csontritkulást, szív és érrendszeri betegségeket megelőző hatása van.

Saját tapasztalatok

Tapasztalataink szerint a puer tea valóban kiemelkedő élénkítő hatással rendelkezik, ami segíthet koncentrációt igénylő tevékenységek során: autóvezetés, vizsga, stb. a sort  valószínűleg mindannyian tudjuk folytatni.

Érdekes tapasztalatunk, hogy kifejezetten - többször megismételt kísérlet után is azt tapasztaltuk, hogy  - kedvezően hat a másnaposságra, csökkenti, illetve elmulasztja a fejfájást és ismét életerővel tölti meg a testet, némi antidepresszáns hatást is produkálva

A tea lelke

Minden puer teának lelke van, meg kell ismerni. Miután megismertük, tudjuk mikor, hogyan segíthet az életünk során: Vannak viszonylag rusztikus típusok: egyszerűen leöntjük lobogó vízzel, és várunk pár percet, megisszuk és már lépünk is tovább.

Vannak azonban különleges, öreg, odafigyelést igénylő teák, amelyeknél vétek lenne rohanni, ideálisabb értő barátokkal együtt iszogatva hálát adni a sornak, hogy ez a tea az utunkba került.

most jó – ma tökéletes – a többi nem számít

(Forrás: http://www.yunnancolorful.com)

***

Ha szeretnél finom teát készíteni, de még nem olvastad, töltsd le most:

 5 kipróbált tipp - a finomabb teákért 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakert.blog.hu/api/trackback/id/tr903196921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása